NEMO; Werkplaats, tandwielenworkshop

NEMO Science Museum – Tinkering workshop ‘laat de tandwielen draaien’

Tijdens het Amsterdam Maker Festival verzorgt NEMO Science Museum de workshop ‘Laat de tandwielen draaien’.  Maak zelf tandwielen en kijk je hoe ze bewegen als je er één laat draaien. Deze activiteit is ontwikkeld in het kader van een Europese samenwerking met verscheidene Science Centra, waarin wordt gekeken naar het leerproces van bezoekers tijdens activiteiten: TINKERING EU.

Wat is Tinkering?

Tinkering is een methode, werkvorm en manier van denken en werken waarin elementen van onderzoekend en ontwerpend leren terug komen. Het is een iteratief proces van ontwerpen, maken, testen, verbeteren. Tinkering activiteiten zijn hands-on: deelnemers worden uitgenodigd om te spelen en maken met gereedschappen en inspirerende materialen. Creativiteit, probleemoplossend vermogen en eigen inbreng worden benadrukt. Er is de mogelijkheid om vast te komen zitten en daar weer uit te komen, doelen kunnen voortdurend bijgesteld worden. Het einddoel is open en er is veel ruimte om zelf creatief invulling te geven aan wat je maakt. Het maak- en leerproces is belangrijker dan het resultaat. Plezier en de tijd er voor kunnen nemen zijn belangrijk. Het karakter van Tinkering activiteiten nodigt deelnemer er toe uit om één te worden met hun project.

Het TINKERING project is ontstaan vanuit de behoefte aan meer competente professionals op het gebied van wetenschap en technologie zodat de bevolking beter in staat is om effectief om te gaan met hedendaagse mondiale uitdagingen. Met behulp van een leerlinggerichte aanpak is het doel van dit project om mensen te informeren over STEM onderwerpen. De innovatieve onderwijsmethoden uit het TINKERING project worden op een Europees niveau toegepast in samenwerking met andere musea en onderwijsinstellingen. Voor meer over dit project kijk op: http://www.museoscienza.org/tinkering-eu/ of www.nemosciencemuseum.nl