Van consumeren naar produceren- Een vliegende start voor het Amsterdam Maker Festival

Afgelopen weekend opende evenementenlocatie de Kromhouthal en iFabrica in Amsterdam-Noord hun deuren voor ruim 70 makers en 3500 bezoekers. Deze driedaagse editie van het Amsterdam Maker Festival kent daarmee een succesvol vervolg, mede dankzij de aanwezigheid van ontwerper Daan Roosegaarde, ontwerper Jan des Bouvrie en minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker.

De festivalorganisatie kijkt tevreden terug op een inspirerend evenement waar publiek van jong tot oud deelnam aan workshops en experimenten en verrast werd met muzikale optredens, een modeshow en dansvoorstellingen.

 Rondetafelgesprek
“Het is belangrijk dat initiatieven zoals het Amsterdam Maker Festival worden georganiseerd.” Aldus minister Jet Bussemaker, kort na haar entree op het festival. Na een rondleiding langs makers en een bezoek aan openbare werkplaats iFabrica, nam ze deel aan het rondetafelgesprek ‘Makers Inspireren’, geïnitieerd door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord. Makers, jongeren, politici en initiatiefnemers uit de maakindustrie deelden ervaringen en ideeën. Zo vertelde Amerikaanse graffiti artiest en jeansmaker Julian Dash over zijn project The Holy Stitch in San Francisco waarmee hij kansarme jongeren een toekomst biedt in de maakindustrie. ‘Produceer in plaats van consumeer!’ is voor hem een belangrijke motivatie. Dash gaf jongeren mee vooral hun gevoel en passie te volgen. Jongeren willen deel uit maken van de makerbeweging en zijn ongeduldig om hun kansen concreet te maken, zo blijkt ook uit de opmerking van een van hen “We zouden toch samen oplossingen zoeken om meer jongeren te inspireren voor de maakindustrie?”. Minister Bussemaker onthulde dat zij 100 miljoen euro beschikbaar stelt om de maakindustrie verder te ondersteunen en te stimuleren. Van het bedrijfsleven verwacht zij dat het haar verantwoordelijkheid neemt door mee te investeren.

Ambacht in Beeld filmfestival
Parallel aan het Amsterdam Maker Festival liep het Ambacht in Beeld filmfestival. Daar ging zaterdag de documentaire over de makerbeweging ‘Maker’ in première. Directeur van het Amsterdam Maker Festival Nathan Wiersma, maker Marco Cochrane en Daan Roosegaarde deelden tot slot hun gedachten over de ontwikkelingen in de maakindustrie. Cochrane, die metershoge standbeelden maakt voor het Burning Man Festival in de VS, vroeg zich af wat voor impact de wereldwijde makertrend heeft op de toekomst. “Er zijn fysieke plekken in steden nodig waar makers, ondernemers, initiatiefnemers en creatievelingen bij elkaar kunnen komen om met alle beschikbare techniek en kennis tot oplossingen te komen voor wereldwijde uitdagingen. Het is leuk om dingen te maken, het is nog beter om oplossingen te bedenken en de wereld te herscheppen”, aldus Cochrane. Ook Daan Roosegaarde, een Nederlandse pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper, sprak zich uit over de maakindustrie. “Dit is een tijdperk waarin we van consumeren naar produceren moeten gaan denken. Mensen geloven niet meer in politiek, ze denken liever lokaal. Wees een hippie met een businessplan. Leer en trigger daarbij jongeren om creatief te denken. De wereldwijde uitdagingen van vandaag zijn het speelveld van de makers voor de toekomst.”

Volgend jaar volgt de derde editie van het festival met tot die tijd uiteenlopende initiatieven om de maakindustrie in Metropoolregio Amsterdam verder te laten groeien. Het Amsterdam Maker Festival zal samen met haar partners de jongeren, makers, bedrijfsleven en politici bij elkaar blijven brengen; samenwerken door samen te maken.

Over de organisatie De initiatiefnemers van Amsterdam Maker Festival: Science Center NEMO, makerspace iFabrica, creatief bedrijfsterrein De Overkant en evenementenbureau SVP Sfeerbeheer.

Partners van Amsterdam Maker Festival: ROC van Amsterdam, Inholland, Hogeschool van Amsterdam, EZ Gemeente Amsterdam en Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord.
Wij werken samen met: Etsy, YouTech, Niehe Media, Made in Amsterdam, Royal Haskoning/DHV, FoodCoop Amsterdam, NDSM-werf en Kunstbende.